Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Magán szakértői vélemény

Tisztelt Érdeklődő!

 

Az alábbiakban összefoglalom, amit általánosan érdemes tudni a magán felkérésre készült szakértői véleményekkel kapcsolatban.

 

A magánszakértői véleményekkel kapcsolatos jogi szabályozás az elmúlt időszakban jelentős változásokon ment keresztül. A 2018. január 1-től hatályos új polgári perrendtartási törvény szerint a polgári perekben elsősorban a felek által benyújtott magánszakértői vélemény fog bizonyítékként szerepelni; a bíró csak abban az esetben rendelhet ki szakértőt, ha az adott szakkérdésben a felek nem indítványozták magán szakértő vagy más eljárásban kirendelt szakértő alkalmazását. Az új Pp. teljes szövege: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1600130.TV  A büntetőeljárásról szóló új jogszabály 2018. július 1-től lépett hatályba. A törvény szerint a nyomozó hatóság, bíróság köteles elfogadni a terhelt vagy védője által magán felkérésre készített szakértői véleményt (tehát az szakértői véleménynek minősül) abban az esetben, ha a szakértő kirendelésére vonatkozó indítványukat korábban elutasították vagy nem az általuk megjelölt szakérőt rendelték ki. Az új Be. teljes szövege: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1700090.TV&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

 

 

A másik fontos kérdés, hogy a magán felkérésre készített szakvélemény -csakúgy, mint a hatóság által kirendelt- a szakértő szakmai álláspontját tükrözi, ami nem feltétlenül egyezik az Ön koncepciójával. Erre tekintettel lehetőséget biztosítok -a szakvélemény írásba foglalása előtt-szakértői konzultációra, melynek során meg tudjuk beszélni azt, hogy milyen válaszokat tudok adni a feltett kérdésekre, és mi az ügy kapcsán a szakértői meglátásom, véleményem. Amennyiben ez nem az Ön álláspontját támasztja alá, és nem kér írásba foglalt szakértői véleményt, kevesebb költséggel kell számolnia. Természetesen a szóbeli konzultáció nem kötelező, kérhet egyből írásba foglalt szakvéleményt is. A konzultációk egy előre egyeztetett időpontban történnek, az iroda címét a honlapon megtalálja.

 

Amennyiben a fentiek alapján úgy dönt, hogy szakértői véleményt szeretne készíttetni, kérem, először fogalmazza meg azon kérdéseket, melyekre választ vár, és amelyek az igazságügyi orvostan kompetencia körébe tartoznak. A honlapon megtalálja azokat a főbb kérdésköröket, amelyekben szakértői vélemény készítését vállalom. Ezt követően lehetőleg elektronikus formában, az e-mail címemre juttassa el az összes, az ügyben releváns orvosi dokumentációt a megválaszolandó kérdésekkel együtt. Felhívom a figyelmét, hogy amennyiben nem saját orvosi leleteit küldi meg, felhatalmazást kell kérnie a betegtől, hogy azokat Ön nekem kiadhassa és én azokat megismerhessem, illetve azok alapján szakértői véleményt készíthessek. A leletek postai úton is megküldhetők a levelezési címemre, azonban azok visszapostázását nem vállalom, ezért kérem, csak és kizárólag másolatot küldjön ilyen módon. Azt követően, hogy elküldte nekem a kérdéseit és az orvosi dokumentációt (amennyiben minden szükséges adat rendelkezésre áll), 2 munkanapon belül készítek Önnek egy árajánlatot az írásbeli szakértői vélemény és a szóbeli konzultáció díjával kapcsolatban. Amennyiben szóbeli konzultációt követően kéri a szakvélemény írásba foglalását, ennek díjából a szóbeli konzultáció díja levonásra kerül.

 

Előfordulhat az is, hogy teljesen tanácstalan, nem tudja honnan, milyen iratokat szerezzen be a szakértői megbízáshoz, nem tud kérdéseket megfogalmazni, vagy esetleg csak tanácsot szeretne kérni hatóság általi szakértő kirendelés előtt. Ez esetben lehetősége van előzetes konzultációt igénybe venni, szintén előre egyeztetett időpontban. Természetesen az előzetes konzultáció során csupán általános tájékoztatás történhet, orvosszakértői, szakmai állásfoglalás az ügy érdemét érintően nem kerül szóba.

 

Az aktuális szakértői díjszabásról e-mailben küldök tájékoztatást.

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen további kérdése merülne fel, akár telefonon, akár e-mailben készséggel állok rendelkezésére!